bewustwording, bezieling en leiderschap

De recessie; feit of kans

Positiviteit, positief denken en een positieve levenshouding zijn belangrijke eigenschappen die je helpen in 'lastige' situaties overzicht en rust te bewaren. Het vraagt aandacht om het toe te passen en naarmate je het vaker toepast, zul je merken dat je er blijer en krachtiger van wordt.

Als je het hebt over een 'lastige' situatie, dan is 'lastig' de betekenis die je aan die ene situatie geeft. De gebeurtenis (situatie) is niet veranderbaar, wel de betekenis die we eraan geven. Je kunt het veranderen van de betekenis van een bepaalde gebeurtenis 'positief herkaderen' noemen.

Een betekenis kun je veranderen door je perspectief over de gebeurtenis te veranderen. Sta je bijvoorbeeld in de file, dan kun je denken 'bah, alweer in die file, het is ook altijd hetzelfde' en vervolgens het je er nog een chagrijnig gevoel bij ook. Door je perspectief te veranderen kun je ook gedachten krijgen zoals: kan ik eindelijk die nieuwe CD eens goed luisteren, ik neem nu even tijd voor mezelf om tot rust te komen, et cetera. Dit wordt positief herkaderen genoemd en met een beetje oefening kunnen we al snel 10 eventuele positieve effecten benoemen. Het gaat er niet om of ze allemaal even reëel zijn, het gaat erom dat je merkt dat een situatie ook een andere, dan de voor de voor jou voor de hand liggende, betekenis en effect kan hebben. En daardoor voelt een vervelende situatie al snel minder vervelend en zie je andere oplossing- en omgangsmogelijkheden.

Nemen we nu de 'recessie', hoe kun je die dan positief herkaderen?

Mensen reageren op een situatie vanuit hun eigen conditionering. Is bijvoorbeeld (financiële) zekerheid een belangrijke drijfveer in iemands leven, dan zullen geluiden van recessie alle alarmbellen laten rinkelen. Hierdoor kan er een gevoel van onzekerheid ontstaan, waardoor andere keuzes worden gemaakt dan je zou doen vanuit het gevoel van zekerheid. Ben je een bepaalde levensstandaard gewend, dan kan er onrust ontstaan als er dreigt dat deze standaard verandert. Heeft bijvoorbeeld iemand de behoefte aan zekerheid en waardering en de werkgever dreigt failliet te gaan of te moeten inkrimpen, dan kan bij dreigend ontslag een gevoel van onzekerheid en afwijzing ontstaan.

Allemaal beperkende gedachten en gevoelens als gevolg van 'de recessie'. Als we dit nu eens positief herkaderen, dan kun je misschien de volgende potentiële effecten van de zogenaamde recessie vinden. De recessie is een kans om:

  1. Meer vertrouwen in je zelf en al jouw capaciteiten te hebben.
  2. Bewuster te worden van jouw passie, kwaliteiten en ambities en het geloof in je eigen kunnen te versterken.
  3. Te ontdekken dat echte zekerheid in je zelf ligt en dus niet bepaald wordt door externe factoren.
  4. Een baan te vinden die beter past bij je talenten en ambities.
  5. Te ontdekken dat geluk onafhankelijk is aan het tegoed op je bankrekening.
  6. Je eigen beperkende gedachten en overtuigingen te vinden en je eigen angsten te overwinnen.
  7. De spirituele dimensies van het leven te ontdekken en patronen van evolutie te zien.
  8. Te zien hoe groot de waarde is die sommigen (jij zelf?) aan het verstand geven en dat vele gebeurtenissen niet begrijpbaar/controleerbaar zijn met het verstand.
  9. Te ontdekken wat jouw gevoel en intuïtie je 'vertellen' en dat je gevoel als een kompas voor je keuzes fungeert.

De recessie kun je ervaren als een uitnodiging om in je eigen kracht te blijven en contact met je Ziel te maken en te begrijpen wat jouw pad is. Hiertoe is het nodig om in je rust en vertrouwen te komen en te blijven en dus te stoppen met mentale controle (controledenken).

mail door naar een vriendreageer naar Marcus persoonlijk

Klik hier voor alle inspiratie